LAMP işletim sistemleri için açık kaynaklı web araçlarının içinde barındırdığı kombinasyonun genel adıdır. LAMP adını içinde barındırdığı yazılımların baş harflerinden almaktadır. LAMP: Linux, Apache HTTP Server, MySQL yada MariaDB veritabanı ve PHP/Perl/Python. Bu işlemler Ubuntu 15.04 üzerinde denenmiştir ve sorunsuz çalışmaktadır. LAMP Ubuntu 14.10, 14.04, 13.10, 13.04 ve daha eski sürümlerde de çalışmaktadır. Fakat bu anlatım sadece 15.04 için geçerlidir. LAMP her web sunucusunun minimun ve en gerekli ihtiyaçlarını kapsayan yazılımların kurulmasıdır. Bir programlama dili öğrenirken ilk öğrenmeniz gerekende LAMP kurulumunu başarılı bir şekilde yapmak olmalıdır.
Ubuntu’ ya LAMP Kurulumu
1.Apache Kurulumu
Apache açık kaynak kodlu web sunucu yazılımıdır. CGI,SSL ve sanal alan adlarını destekleyen özellikler ile birlikte gelir.
sudo apt-get install apache2
Apache’ yi test edelim.
İnternet tarayıcınızı açın ve http://localhost veya http://127.0.0.1 yazıp giriş yapın. http://ip-adresi/ olarak da giriş yapabilirsiniz.
2. MySQL Kurulumu
MySQL en çok kullanılan veritabanı yönetim sistemidir. Çoklu kullanıcı ve çoklu işlem yapabilmektedir.
sudo apt-get install mysql-server mysql-client
Komutu ile kurulumu yapıyoruz. Kurulum sonrasında MySQL “root” kullanıcısı için şifre istiyor. Onaylarak tekrar giriyoruz. MySQL kurulumu bitti.
MySQL Server ın çalışıp çalışmadığını aşağıdaki komut ile kontrol edebilirsiniz.
sudo systemctl status mysql
Aşağıdaki gibi bir sonuç verecek. Active yazıyor ise çalışır durumda demektir.
srhnyldz@MedyaZ-Ubuntu:~$ sudo systemctl status mysql [fusion_builder_container hundred_percent="yes" overflow="visible"][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" background_position="left top" background_color="" border_size="" border_color="" border_style="solid" spacing="yes" background_image="" background_repeat="no-repeat" padding="" margin_top="0px" margin_bottom="0px" class="" id="" animation_type="" animation_speed="0.3" animation_direction="left" hide_on_mobile="no" center_content="no" min_height="none"][sudo] password for srhnyldz: ● mysql.service - MySQL Community Server Loaded: loaded (/lib/systemd/system/mysql.service; enabled; vendor preset: enabled) Active: active (running) since Prş 2015-07-02 14:45:50 EEST; 22h ago Process: 793 ExecStartPost=/usr/share/mysql/mysql-systemd-start post (code=exited, status=0/SUCCESS) Process: 787 ExecStartPre=/usr/share/mysql/mysql-systemd-start pre (code=exited, status=0/SUCCESS) Main PID: 792 (mysqld_safe) CGroup: /system.slice/mysql.service ├─ 792 /bin/sh /usr/bin/mysqld_safe └─1170 /usr/sbin/mysqld --basedir=/usr --datadir=/var/lib/mysql --... Tem 02 14:45:49 MedyaZ-Ubuntu systemd[1]: Starting MySQL Community Server... Tem 02 14:45:49 MedyaZ-Ubuntu mysqld_safe[792]: 150702 14:45:49 mysqld_safe .... Tem 02 14:45:49 MedyaZ-Ubuntu mysqld_safe[792]: 150702 14:45:49 mysqld_safe .... Tem 02 14:45:49 MedyaZ-Ubuntu mysqld_safe[792]: 150702 14:45:49 mysqld_safe ...l Tem 02 14:45:50 MedyaZ-Ubuntu systemd[1]: Started MySQL Community Server. Hint: Some lines were ellipsized, use -l to show in full.
3. PHP Kurulumu
PHP açık kaynak bir programlama dilidir. Şimdi kuracağımız yazılımlarla sunucumuza PHP yorumlamasını öğreteceğiz.
sudo apt-get install php5 php5-mysql libapache2-mod-php5
Kurulum bittikten sonra deneme olması açısından bir php test dosyası oluşturalım.
sudo nano /var/www/html/testinfo.php
Ve dosyanın içine aşağıdaki satırları ekleyelim.
<?php phpinfo(); ?>
Apache web sunucumuzu restart edelim.
sudo systemctl restart apache2
Tarayıcımıza girip http://localhost/testinfo.php yazıp enter a basalım. Sonuç aşağıdaki gibiyse sorunsuz bir şekilde kurulumu tamamlamışsınız demektir.
LAMP Kurulumu burada tamamlandı. Ama MySQL veri tabanlarınızı daha kolay yönetmeniz için bir yazılım daha var.
4. phpMyAdmin Kurulumu
phpMyAdmin açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir yazılımdır. MySQL veritabanlarınızı daha kolay yönetmenizi sağlayan bir araç. Aşağıdaki komut ile bunu da kuruyoruz.
sudo apt-get install phpmyadmin
Kurulum aşamasında Web server konfigrasyonunda apache2 yi seçip devam ediyoruz. Soruya Yes diyerek geçiyoruz. Sonraki ekranda MySQL kurulumu sırasında belirlediğimiz parolayı girip devam ediyoruz. Sonraki iki ekran ise phpMyAdmin için belirleyeceğimiz şifreyi ve onayı ekranı. Onlarında girişini yapıp onayladıktan sonra phpMyAdmin sistemimize kurulmuş oluyor.
http://localhost/phpmyadmin adresinden phpMyAdmin arayüzüne ulaşabilirsiniz.
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
“Ubuntu 15.04 e Apache PHP MySQL phpMyAdmin Kurulumu” üzerine bir yorum