GDO Nedir?

Bir canlının gen diziliminin değiştirilmesi veya onda bulunmayan özellikleri taşıyan genlerin eklenmesi sonucu ortaya çıkan canlı organizmaya “Genetiği Değiştirilmiş Organizma” denir, kısaca GDO adı verilmektedir.

Aktarılacak gen önce bulunduğu canlının DNA sından kesilip alınıyor ve taşıyıcı bir virüs ile canlı DNA molekülüne ekleniyor.

1996’da 6 ülkede 1.7 milyon hektarlık bir alanda başlayan GDO’lu ekim, günümüzde 25 ülkede 125 milyon hektarlık alanda yapılıyor.

GDO Neden zararlı
1- İnsan sağlığı açısından büyük tehlikeler açıyor. Alerjik reaksiyona neden oluyor ve toksit etki yaratıyor. Bunun yanında antibiyotik direncini zayıflatıyor.

2- Ekosistem açısından büyük tehlikeler oluşuyor. Normal ve organik tarımı etkiliyor. Gdo ekim alanları ne kadar uzakta olursa rüzgar ve arılar yoluyla organik ve doğal ürünlere bulaşıyor. GDO lu tarım yapılan alanlarda bulunan haşereleri yiyen kuşlar ölüyor ve türleri tükenmeye başlıyor. GDO lu ekinler tozlaşma yoluyla aynı türden canlılarında genlerini değiştiriyor. Ekolojik dengeyi tamamiyle bozuyor.

GDO lu üretim tek avantajı üretim verimliliğini on katına kadar artırma ve tarıma uygun olmayan arazilerde bile tarım yapılmasını sağlamak.

GDO lu üretimin faydasından kat kat daha fazla zararı bulunmakta. GDO lu üretime ses çıkartmadıkça ve GDO lu ürünleri tükettikçe hem kendi sağlığımızı kaybedeceğiz hemde dünyanın canlı dengesine önemli ölçüde zarar vereceğiz.

Şimdi sizde “GDO ya Hayır” diyorsanız burayı okuyun ve rozetinizi alın.

Kaynak: www.ntvmsnbc.com/id/25015205/

“GDO Nedir?” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.